Výroba tyčinek
Kompletní linka se standardně skládá z následujících zařízení:
- moučného hospodářství,
- mísícího centra s dávkováním mouky, vody a ingrediencí,
- válcového lisu vytlačujícího prameny těsta kalibrovanými tryskami,
- louhové, solné či jiné lázně,
- posypového zařízení,
- přesazovaní do pece,
- pekařské pásové pece,
- transportních dopravníků,
- balení hotových produktů.
Běžně používané těsto pro tento výrobek je kypřené práškem, respektive amoniakem a je spolu s dalšími ingrediencemi kvalitně promíseno v dížovém hnětači. Po naplnění zásobníku lisu těstem a jeho protlačení tryskami lisu vzniknou prameny, jejichž průměr je možné typem trysek nastavit dle požadavků výroby. Prameny těsta poté projedou na drátěném dopravníku horkou lázní. Poté jsou prameny přesazeny na další dopravník, na kterém jsou pomocí nože nasekány na požadovanou délku tyček. Před přesazením do pekařské pásové pece je možné tyčky posypat mákem, kmínem, sezamem, solí či jiným specifickým posypem.
Pro pečení tyček se nejběžněji používá cyklotermická pec s jemným drátěným dopravníkem. Po rychlém upečení již stačí křupavé tyčky pomocí transportních dopravníků přepravit k baličce a zabalit.
-
Typy dopravníků
-
Typy pekařských pecí
-
Příslušenství
- Automatické ovládání hradítek
- DUOTHERM – nucená cirkulace vzduchu
- Hydraulické napínání pásu
- Nerezové dvouplášťové komíny a odtahy
- Nerezový ventilátor nuceného odtahu
- PLC – řízení dotykovým panelem
- Prodloužení vstupu a výstupu
- STIR – infračervené záření
- Využití odpadního tepla
- Vzdálená regulace doby pečení