Výroba trvanlivého předpečeného pečiva
Výrobní linky určené pro pečivo s prodlouženou dobou trvanlivosti. Využívají vhodného přerušení procesu pečení či ochranné atmosféry upečeného výrobku.
Přerušení pečení
Při tomto způsobu prodloužení trvanlivosti není výrobek upečen zcela, ale pouze předpečen a ihned po opuštění pekařské pásové pece zamražen.
Takto zamražený výrobek je po celou dobu skladování i rozvozu udržován při nízké teplotě, kde finální dopečení probíhá v dopékacích pecích v obchodech, na čerpacích stanicích či v běžné domácí troubě.
Ochranná atmosféra
Při tomto způsobu prodloužení trvanlivosti je v maximální možné míře zabráněno kontaminaci výrobku plísněmi běžně se vyskytujícími v ovzduší. Přístupu plísním k výrobku je nejvhodnější zabránit hned po upečení, jakmile výrobek opustí pečný prostor. Řešením je oddělit prostor na výstupu pece od běžného provozu pekárny a v takto odděleném prostoru dosáhnout pomocí vhodné vzduchotechniky, filtrace vzduchu a UV zářiči minimálního výskytu plísní. Stejným způsobem je vhodné zabránit kontaminaci výrobku i v chladící a balící místnosti, kde se výrobek balí do obalu s ochrannou atmosférou.
-
Typy dopravníků
-
Typy pekařských pecí
-
Příslušenství
- Automatické ovládání hradítek
- Beztlaký vyvíječ páry
- DUOTHERM – nucená cirkulace vzduchu
- Hydraulické napínání pásu
- Nerezové dvouplášťové komíny a odtahy
- Nerezový ventilátor nuceného odtahu
- PLC – řízení dotykovým panelem
- Prodloužená zapařovací zóna
- Prodloužení vstupu a výstupu
- STIR – infračervené záření
- Využití odpadního tepla
- Vzdálená regulace doby pečení